OLAF DEUTSCH

FOTOGALERIE

Fotogalerie   O mně   Kontakt  Facebook  Výbava
Výr velký je naše největší sova. Do výšky samec narůstá 42- 47 cm, samice o 5 cm více. V rozpětí může míti 160 až 170 cm. Samec váží kolem 2 kg, samice 2.5 kg. Výr má velkou hlavu s pohyblivými pery na vrchu hlavy. Tyto „ouška“ jsou 8-9 cm dlouhá, černá, u kořene rezavě hnědá. Oči jsou ohnivě oranžové. Pod černým zobákem bývá bělavá skvrna. Závoj žlutošedý, kolem očí bíločerný. Svrchu je výr rezavě žlutý s černou kresbou, spodní strana je světlejší. Barva se však může lišit - od rezavěžluté až do tmavě rezavohnědé, také v létě je výr světlejší. Nohy i prsty jsou porostlé rezavým peřím s bílými krapénkami. Běhák 8 cm, prostřední prst 6 cm, zahnuté drápy 4,5 cm. Při lovu číhá na vyvýšeném stanovišti na zajíce, králíky, ježky (oblíbená pochoutka), potkany, křečky, hraboše, kachny, koroptve. Také ale přepadá ptáky v hnízdu nebo za letu (menší sovy, havranovité, lysky, denní dravci, roháči , hřivnáči). Vývržky bývají dlouhé 10-14 cm, často obsahují i velmi velké kosti. Zejména při krmení mláďat bývají ale kosti zobákem drceny na menší kusy.Houká „hůhu“ (někdy „uhuhu u“ , „uh“ nebo klesavé „uhuhuhu“), za větrného počasí nehouká. Výr používá opuštěných hnízd jiných druhů ptáků nebo skalní dutiny. Samice snáší v průběhu 8 dnů 2-5 vajec, která jsouokrouhlá, čistě bílá, poměrně hrubozrná, s různýmí vyvýšeninami a rýhami, průměr 48 mm, délka 53-66 mm. Na vejcích sedí pouze samice (krmená samcem) 35 dní, hnízdo opouší pouze kvůli vyvrhnutí vývržků( aby udržela okolí hnízda čisté) a někdy kvůli vyzvedáni potravy od samce. Mláďata setrvávají na hnízdě 6 měsíců, krmena samcem i samicí, hlídána a chráněna proti úpalu samicí. Zdroj: http://sovy.wz.cz/unas_VyrVelky.html

Často navštěvované

  • IMGP3954 (8) IMGP3954
  • IMGP3955 (7) IMGP3955

Kontakt

Kontakt

© Olaf Deutsch

Mobilní telefon 607 886 278
e-mail: fotobankadeutsch@seznam.cz
www.facebook.com/olaf.deutsch